Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο απέραντος κόσμος του διαδικτύου

Ειδικοί του κέντρου Έρευνας & Τεχνολογίας του BMW Group δημιουργούν μία πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα για χρήση mobile ιντερνετικών εφαρμογών σε διαφορετικές συσκευές στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος.

Στη σημερινή, σύγχρονη κοινωνία, είμαστε συνεχώς online. Ένας κόσμος χωρίς κοινωνικά δίκτυα μοιάζει σχεδόν αδιανόητος, ενώ η χρήση εφαρμογών είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ψηφιακού τρόπου ζωής μας. Κάθε συσκευή επιτρέπει τώρα...
τη χρήση υπηρεσιών του διαδικτύου, ανεξάρτητα αν πρόκειται για smartphone, PC, τηλεόραση ή μία κεντρική μονάδα αυτοκινήτου.

Ωστόσο, οι συσκευές αυτές δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους για ανταλλαγή πληροφοριών. Και εκεί ακριβώς έρχεται το project webinos το οποίο με χρηματοδότηση της Ε.Ε. στόχο έχει τη δημιουργία και τυποποίηση μιας πλατφόρμας εφαρμογών ανοικτού κώδικα για απεριόριστη και συνδυασμένη χρήση ετερογενών συσκευών CE. Τριάντα εταίροι από τις βιομηχανίες αυτοκινήτου, IT και τηλεπικοινωνιών, καθώς και αρκετά ερευνητικά ινστιτούτα έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους στον κοινό στόχο. Το ερευνητικό project, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του 7ου Προγράμματος Πλαισίου ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2010 και θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τον Αύγουστο του 2013. Ένα αρχικό πρωτότυπο για εφαρμογή σε αυτοκίνητο παρουσιάστηκε στην έκθεση ΙΤ “Communication World” στο Μόναχο 9–10 Οκτωβρίου 2012.

Φιλοσοφία υπολογιστικού νέφους.

Το υπολογιστικό νέφος (Cloud computing) αποτέλεσε την έμπνευση για το webinos project. Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι ήδη ένα παράδειγμα επιτυχημένης ανταλλαγής εγγράφων και πληροφοριών μεταξύ διαφορετικών συσκευών μέσω προτύπων ανοικτού κώδικα. Το Webinos χρησιμοποιεί την ίδια μέθοδο σε εφαρμογές. Δημιουργώντας ειδικά σχεδιασμένες προσθήκες (add-ons) και ορίζοντας κατάλληλα πρότυπα επικοινωνίας, το webinos επιχειρεί να μετατρέψει το browser σε κοινή πλατφόρμα διαδικτυακών εφαρμογών. Οι ερευνητές επικεντρώνονται στην εξέλιξη και των δύο μηχανισμών επικοινωνίας μεταξύ των συσκευών και των απαραίτητων διεπαφών του browser για διαδικτυακές εφαρμογές.

Τεχνολογία webinos.

Για την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων, το webinos βασίζεται στη φιλοσοφία ‘προσωπικών ζωνών’. Μία προσωπική ζώνη περιλαμβάνει όλες τις συσκευές ενός χρήστη με επίκεντρο ένα προσωπικό κόμβο που λειτουργεί σαν ένα είδος ανταλλαγής τηλεφωνικών δεδομένων.

Ο κόμβος γνωρίζει τις ατομικές συσκευές, ποιες εφαρμογές εγκαθίστανται σε ποια συσκευή και ποιες υπηρεσίες υποστηρίζουν. Οι χρήστες μπορούν να διαμορφώσουν και να προσαρμόσουν την προσωπική τους ζώνη σε ένα ειδικό website. Ειδικές ρυθμίσεις ιδιωτικότητας διασφαλίζουν ότι εφαρμογές μπορούν να κάνουν χρήση μόνο των δεδομένων και υπηρεσιών που έχουν ενεργοποιηθεί.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα web browser όπως ο Mozilla Firefox ή το Google Chrome για την εκτέλεση webinos εφαρμογών. Οι διαδικτυακές εφαρμογές θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες μιας προσωπικής ζώνης μέσω ειδικής προσθήκης (add-on) στον browser. Η νέα διεπαφή βασίζεται στην τάση που ξεκίνησε για πρώτη φορά με το HTML5 που είχε τον browser σαν πλατφόρμα εφαρμογών.

Στο ερευνητικό πρόγραμμα webinos, έχουν εξελιχθεί 22 διαφορετικά εξαρτήματα για πρόσβαση στις λειτουργίες των υπηρεσιών κάθε συσκευής. Αυτά καλύπτουν τόσο τις γενικές λειτουργίες όσο και τις εξειδικευμένες ανάλογα με τη συσκευή (smartphone, PC, TV και οχήματα) που απευθύνονται στο webinos. Για ενσωμάτωση στο όχημα, το Vehicle API (που επιτρέπει πρόσβαση σε δεδομένα του αυτοκινήτου), το Geolocation API (που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη δεδομένων σχετικών με την ταχύτητα και τη θέση GPS) και το Device Orientation API (που περιλαμβάνει δεδομένα για την πλευρική και γραμμική επιτάχυνση) είναι τα πιο σχετικά εξαρτήματα. Τα Geolocation API και Device Orientation API είναι και τα δύο πρότυπα του World Wide Web Consortium (W3C).

Ένας μεγάλος αριθμός πληροφοριών μπορεί να διατίθεται με τη βοήθεια τριών μόλις πακέτων δεδομένων, επιτρέποντας πρόσβαση σε πληροφορίες αισθητήρων παρκαρίσματος, ενδείξεις μέσης ταχύτητας και κατανάλωσης καυσίμου, και ρυθμίσεις φώτων και καθαριστήρων καθώς και τη μετάδοση πληροφοριών για την τρέχουσα σχέση στο κιβώτιο. Οι πελάτες θα μπορούν με τη βοήθεια των webinos εφαρμογών να ενημερώνονται για την τρέχουσα στάθμη καυσίμου μέσω του Smartphone ή της TV τους, για παράδειγμα. Αντίθετα, η τεχνολογία επιτρέπει την άνετη πρόσβαση των media library των Smartphone ή PC τους από το αυτοκίνητό τους.

Το πρώτο πρωτότυπο σύστημα για χρήση σε αυτοκίνητο παρουσιάζει υπολογιστή βασισμένο σε browser και δικτυωμένο προγραμματισμό ταξιδιού.

Στο ερευνητικό πρωτότυπο που παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Έκθεση Επικοινωνιών, o υπολογιστής απεικονίζει μέσω browser με HTML5 και τις webinos προσθήκες (add-ons). Με τις νέες διαπαφές του webinos, η λειτουργία Ελέγχου Απόστασης Παρκαρίσματος (Park Distance Control) απεικονίζεται και μέσω του browser.

Οι χρήστες διαχειρίζονται τα προσωπικά τους σημεία ενδιαφέροντας σε ένα ταξίδι με τη βοήθεια των διαδικτυακών εφαρμογών “webinos travel”. Το ταξίδι μπορεί να προγραμματίζεται στο Smartphone, την ταμπλέτα ή το PC.

Την ημέρα αναχώρησης, τα προγραμματισμένα σημεία για στάσεις μπορούν να επιλέγονται στο όχημα ή να αποστέλλονται απευθείας από το Smartphone στο σύστημα πλοήγησης σαν προορισμός. Αν η οδήγηση μέχρι τον προορισμό είναι αδύνατη, τότε αυτός θα μεταδίδεται στην ιντερνετική εφαρμογή του κινητού για πλοήγηση του ‘τελευταίου χιλιομέτρου’ με τα πόδια.

Η BMW Forschung und Technik GmbH είναι 100% θυγατρική της BMW AG υπεύθυνη τομέα έρευνας από το 2003. Τα αντικείμενα των ενδιαφερόντων της καλύπτουν τους τομείς Τεχνολογίας Οχημάτων (Vehicle Technology) EfficientDynamics Drivetrain Research, ConnectedDrive (υποστήριξη οδηγού / ενεργητική ασφάλεια) και ITDrive (αρχιτεκτονική IT και τεχνολογία επικοινωνιών). Η νομική αυτοτέλειά της σαν εταιρία περιορισμένης ευθύνης εγγυάται δημιουργική ελευθερία και μέγιστη ευελιξία. H παγκόσμια πρόσβαση σε νέες τάσεις και τεχνολογίες διασφαλίζεται από ένα διεθνώς αναγνωρισμένο δίκτυο με κλάδους στην Αμερική (Mountain View και Clemson), και συντονιστικά γραφεία με το EURECOM (Sophia Antipolis, Γαλλία) και το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για Τεχνητή Νοημοσύνη - German Research Centre for Artificial Intelligence (DFKI GmbH, Saarbrücken).
[BMW]

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...