Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

FIA: H αύξηση φόρου στο πετρέλαιο πλήττει καταναλωτές και περιβάλλον

Πλήγμα στους καταναλωτές, τις μεταφορές και το περιβάλλον η αύξηση της φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων στην Ευρώπη.

Η πρόσφατη ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της πρότασης φορολόγησης της ενέργειας, με τον τερματισμό των επιδοτήσεων πετρελαίου, θα αυξήσει το κόστος για τους καταναλωτές, σύμφωνα με την Federation Internationale de l'Automobile (FIA) που εκπροσωπεί 36 εκατομμύρια οδηγών μέσω 106 λεσχών-μελών της.

Η FIA ενώ συντάσσεται με τις προσπάθειες της ΕΕ για τον τερματισμό των στρεβλώσεων στον τομέα της ενέργειας, ο Πρόεδρος της Περιφέρειας -1 της FIA στις Βρυξέλλες Werner Kraus, δήλωσε:
«Σε μια εποχή με υψηλές τιμές καυσίμων, είναι άδικο να τιμωρούνται οι καταναλωτές οι οποίοι ενθαρρύνονται και προβαίνουν σε μακροπρόθεσμη επένδυση σε αυτοκίνητα ντίζελ στην προσπάθεια μείωσης του κόστους λειτουργίας και της καλύτερη απόδοσης των καυσίμων.

Σε ορισμένες χώρες, τα αυτοκίνητα ντίζελ αντιπροσωπεύουν το 75% των νέων αγορών αυτοκινήτων. Η αύξηση του κόστους του πετρελαίου, στέλνει λανθασμένο μήνυμα , τη στιγμή που οι τιμές των καυσίμων τους τελευταίους 12 μήνες σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Πολωνία είναι κατά 14-18% υψηλότερες από ό, τι από ένα χρόνο πριν» .

Οι σύγχρονοι κινητήρες ντίζελ είναι «καθαροί», «ήσυχοι» και ισχυροί και οικονομικοί, παρέχοντας 30% οικονομία καυσίμου, με αντίστοιχη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με τη βενζίνη.

Η FIA τονίζει ότι μια από τις κύριες επιπτώσεις του μέτρου θα είναι η μείωση των επιλογών των καταναλωτών καθώς και ένα σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη των τεχνολογιών ντίζελ από τους ευρωπαίους κατασκευαστές. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις προσπάθειες της ΕΕ να ανταποκριθεί ως το 2020 στους στόχους της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Kraus πρόσθεσε: «Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι με τα περισσότερα από τα προϊόντα μας μεταφέρονται από φορτηγά (ντίζελ) που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα δεχθούν ένα ακόμη ‘’χτύπημα’’ στις τσέπες τους, λόγω του υψηλότερου κόστους μεταφοράς το οποίο αναπόφευκτα θα μετακυλιστεί άμεσα στην τιμή των αγαθών στα καταστήματα».

Σημείωση:
1) Η Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) αντιπροσωπεύει 106 Λέσχες Αυτοκινήτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική με περισσότερα από 36 εκατομμύρια μέλη. Η FIA εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μελών αυτών, όπως αυτοκινητιστές, χρήστες δημόσιων μεταφορών, πεζοί και τουρίστες.

Πρωταρχικός στόχος της FIA είναι να εξασφαλίσει ασφαλή, οικονομικά προσιτή, βιώσιμη και αποτελεσματική κυκλοφορία. Με αυτούς τους στόχους το έργο της επικεντρώνεται στην οδική ασφάλεια, στην προστασία των καταναλωτών, στην προστασία του περιβάλλοντος, και στην προαγωγή της βιώσιμης κυκλοφορίας.

2) Οδηγία φορολόγησης της ενέργειας
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε (20/4/2012 με 374 υπέρ -217 κατά και 73 αποχές) την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –για να αναμορφώσει τους κανόνες φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στο να αρθούν οι σημερινές ανισότητες και να λαμβάνουν υπόψη τόσο τις εκπομπές CO2 και το ενεργειακό περιεχόμενο. Αυτό περιλαμβάνει την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ντίζελ και της αμόλυβδης βενζίνης.

Η Κα Astrid Lulling (ΕΛΚ/Λουξεμβούργο) ήταν η αρμόδια εισηγήτρια στο Ε.Κ.

Η αναθεωρημένη οδηγία θα τεθεί σε ισχύ από το 2013. Προβλέπονται μακρές μεταβατικές περίοδοι για την πλήρη ευθυγράμμιση της φορολογίας του ενεργειακού περιεχομένου, μέχρι το 2023 με σκοπό να αφήσει χρόνο στη βιομηχανία να προσαρμοστεί στη νέα δομή της φορολογίας.

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΛΠΑ


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...