Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πέντε γενιές BMW Σειρά 3: Η ιστορία επιτυχίας ενός μοντέλου που άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού



Αν υπάρχει ένα αυτοκίνητο που αντιπροσωπεύει άριστα τις αξίες της μάρκας BMW, αναμφισβήτητα είναι η BMW Σειρά 3. Στη μεσαία premium κατηγορία ενσαρκώνει άριστα την έννοια του σπορ sedan, ενώ έχει διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο της για πολλά χρόνια, παραμένοντας στην κορυφή. Από το 1975 που έκανε το ντεμπούτο της, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο έχουν αγοράσει μία BMW Σειρά 3, παρόλο που σαν μοντέλο δεν απευθύνεται σε κάποιο συγκεκριμένο target group. Πολλοί είναι οι παράγοντες που υποστηρίζουν αυτή την αξιοζήλευτη επιτυχία.

Όπως και τώρα έτσι και σήμερα, η φιλοσοφία της BMW Σειράς 3 ήταν μοναδική: ένα κομψό, μικρομεσαίο αμάξωμα, με...
σύγχρονους και αποδοτικούς κινητήρες, πίσω κίνηση και σπορ ανάρτηση. Η δυναμική συμπεριφορά και ευελιξία του αυτοκινήτου άγγιζε κορυφαία πρότυπα. Επιπλέον, η BMW εξέφραζε το πνεύμα της εποχής προσθέτοντας καινοτόμες φιλοσοφίες αμαξωμάτων και απαράμιλλων τεχνικών χαρακτηριστικών. Η BMW Σειρά 3 έγινε πρώτη σημείο αναφοράς στην κατηγορία των μεσαίων σπορ Sedan. Πρόσφατο παράδειγμα είναι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο της στρατηγικής BMW EfficientDynamics, με τα οποία η BMW Σειρά 3 επιτυγχάνει τα χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών ρύπων στην κατηγορία της. Τα μοντέλα BMW Σειρά 3 Cabrio, Touring, Coupé και Compact ακολούθησαν το Sedan που έγινε παγκόσμιο best-seller. Επιπλέον η BMW σχεδίασε την έκδοση υψηλών επιδόσεων BMW M3. Η ιστορία επιτυχίας του δημοφιλέστερου premium αυτοκινήτου σε όλο τον κόσμο ξεκίνησε πριν από 36 χρόνια, με μία δίθυρη έκδοση.



1975: Η Πρώτη Γενιά.

Με την παρουσίαση της πρώτης BMW Σειράς 3 τον Ιούλιο του 1975, η BMW άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του αυτοκινήτου. Σαν πρώτη εικόνα, το δίθυρο Sedan με compact διαστάσεις και σπορ χαρακτήρα εκφράζει μία ιδιαίτερη προσωπικότητα.

Η χαρακτηριστική διπλή μάσκα κυριαρχεί στη φυσιογνωμία του, ενώ με μήκος 4355 mm, πλάτος 1610 mm και ύψος 1380 mm, το νέο μοντέλο δείχνει συμπαγές αλλά ταυτόχρονα ‘ώριμο’. Τα μετατρόχια πλάτους 1364 mm μπροστά και 1377 mm πίσω συνθέτουν μία δυναμική εμφάνιση στην οποία προστίθεται η προηγμένη τεχνολογία σπορ ανάρτησης με εμπρός άξονα McPherson και ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση με υστερούντες βραχίονες και γόνατα ελατηρίων.Το αυτοκίνητο αντλεί ισχύ από τετρακύλινδρους κινητήρες με κυβισμό 1573, 1766 και 1990 cc αντίστοιχα. Οι ονομασίες των μοντέλων είναι 316, 318, 320 και 320i. Με εξαίρεση τον κινητήρα με σύστημα ψεκασμού, όλοι οι υπόλοιποι λειτουργούν με απλή βενζίνη. Η απόλυτη καινοτομία είναι η σχεδίαση εσωτερικού με cockpit κεκλιμένο προς τον οδηγό, κάτι που παραμένει χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας καμπίνας BMW επί πολλά χρόνια.

Μόλις ένα χρόνο αργότερα, οι αναγνώστες του περιοδικού “Auto, Motor und Sport“ ψηφίζουν τη BMW 320 ως το καλύτερο Sedan στον κόσμο στην κατηγορία κυβισμού μέχρι 2 lit. Το 1977, η BMW Σειρά 3 αποκτά τον πρώτο εξακύλινδρο κινητήρα στην κατηγορία, ενώ οι 320 και 323i εφοδιάζονται με τέσσερα δισκόφρενα ειδικά γι’ αυτό.

Η δημοτικότητα της BMW 323i Sedan σύντομα εκτοξεύεται στα ύψη: πρόκειται για ένα θαυμάσιο σπορ μοντέλο το οποίο με 105 kW/143 bhp επιταχύνει άνετα μέχρι την τελική ταχύτητα των 190 km/h. Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1980 αποκαλύπτει ότι οι επιδόσεις, η συμπεριφορά και η σπορ σχεδίαση είναι βασικά επιχειρήματα για την αγορά μιας BMW Σειράς 3. Τέσσερις στους πέντε πελάτες θα αγόραζαν ξανά το αυτοκίνητο. Το 1981, η εκατομμυριοστή BMW Σειρά 3 φεύγει από το εργοστάσιο μετά από έξι χρόνια παραγωγής και γίνεται η πιο επιτυχημένη BMW της εποχής της.



1982: Η Δεύτερη Γενιά.

Η νέα BMW Σειρά 3 προβάλλει τον προηγμένο χαρακτήρα και την ποικιλομορφία της σε όλα τα επίπεδα. Νέα σχεδίαση, βελτιστοποιημένη αεροδυναμική, μεγαλύτερη ευρυχωρία και άνεση, ανώτερα επίπεδα ισχύος και πρόσθετες εκδόσεις αμαξωμάτων και κινητήρων. Η BMW αυξάνει την πιο επιτυχημένη γκάμα μοντέλων της με αποκλειστικές λύσεις που ικανοποιούν τις επιθυμίες των πελατών. Αυτή η γενιά γιορτάζει το ντεμπούτο μιας οικογενειακής τετράθυρης έκδοσης (1983), της BMW Σειράς 3 Cabrio και της σπορ BMW M3 (και οι δύο το 1985). Σήμερα, η πρώτη BMW Σειρά 3 Cabrio είναι ένα classic μοντέλο, πολύ αγαπητό στους πολυάριθμους οπαδούς της μάρκας. Με την ελκυστική έκδοση Touring το 1987, η BMW αποδεικνύει ότι οδηγική απόλαυση, υψηλή χρηστικότητα, χώροι και λειτουργικότητα δεν είναι αλληλοσυγκρουόμενες έννοιες. Παράλληλα εμφανίζονται τα πρώτα πετρελαιοκίνητα και τετρακίνητα μοντέλα για τη BMW Σειρά 3. Το επιτυχημένο αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής: με πωλήσεις πάνω από 2,3 εκατομμύρια μονάδες ξεπερνά το προηγούμενο μοντέλο κατά ένα εκατομμύριο. Με τον εξακύλινδρο κινητήρα που παρουσίασε το 1984, η BMW λανσάρει μία νέα φιλοσοφία οικονομίας καυσίμου. Η έκδοση 325e είναι ισχυρή, οικονομική και καθαρή: η πρώτη BMW Σειρά 3 διατίθεται αποκλειστικά με καταλυτικό μετατροπέα. Μία τολμηρή και περιβαλλοντικά υπεύθυνη πρόταση είναι η 324d, το πρώτο premium σπορ sedan βασισμένο στη Σειρά 3.

Επιπλέον, κάνει το ντεμπούτο της η πανίσχυρη 325i. Η έκδοση 325ix φέρει μόνιμη τετρακίνηση. Το κιβώτιο τετρακίνησης με συνεκτικό συμπλέκτη υποστηρίζει και τη χρήση του ABS και προσφέρεται στάνταρ και στα δύο μοντέλα. Το 1989 κυκλοφορεί η 318is, το πρώτο τετρακύλινδρο μοντέλο παραγωγής της BMW με τετραβάλβιδη κυλινδροκεφαλή.



1990: Η Τρίτη Γενιά.

Το 1990, το τετράθυρο Sedan σηματοδοτεί το λανσάρισμα της τρίτης γενιάς που ξεχωρίζει για την υψηλή κομψότητα και καινοτόμο τεχνολογία του. Επίσης είναι αισθητά μεγαλύτερο και πιο ευρύχωρο. Ακολουθεί η δίθυρη έκδοση το 1992, αυτή τη φορά με τη μορφή ενός υπέρκομψου Coupé. Λίγους μήνες αργότερα, η BMW προσθέτει δύο ακόμα ‘κοσμήματα’ στη συλλογή της: τη νέα BMW Σειρά 3 Cabrio και τη νέα BMW M3. Με τη BMW Σειρά 3 Compact το 1994, οι σχεδιαστές της BMW κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα ακόμα καινοτόμο όραμα.

Απευθύνεται κυρίως σε πελάτες που ενδιαφέρονται για την οικονομία, χωρίς να είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν σε θέματα δυναμικής συμπεριφοράς και άνεσης. Η πίσω πόρτα του μοντέλου μήκους 4,21 μέτρων είναι πολύ πρακτική.

Τα νέα εξακύλινδρα μοντέλα εφοδιάζονται με δύο εκκεντροφόρους και τέσσερις βαλβίδες ανά θάλαμο καύσης. Οι κινητήρες της έκδοσης coupé για πρώτη φορά αποκτούν μεταβλητό χρονισμό εκκεντροφόρων VANOS, μία νέα τεχνολογία που βελτιώνει την καμπύλη ροπής, μειώνει την κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων και επιτρέπει στους μηχανικούς να αυξήσουν τη συμπίεση. Δύο ακόμα νέες αφίξεις είναι η 325tds με εξακύλινδρο diesel που περιλαμβάνει υπερσυμπιεστή και εναλλάκτη θερμότητας (intercooler) και ο πρώτος τετρακύλινδρος turbo diesel κάτω από το καπό της 318tds. Στην αλλαγή χρονιάς 1994/95, η BMW προσθέτει έναν ελαφρύ αλουμινένιο στροφαλοθάλαμο στους εξακύλινδρους κινητήρες.



1998: Η Τέταρτη Γενιά.

Το Μάιο του 1998 λανσάρεται η τέταρτη γενιά της BMW Σειράς 3, αναβαθμισμένη σε ισχύ, άνεση και ασφάλεια. Η νέα BMW Σειρά 3 είναι τέσσερα εκατοστά μακρύτερη και φαρδύτερη από την προκάτοχό της, έχοντας αντίστοιχα αυξημένες εσωτερικές διαστάσεις. Στα τέλη του 1999, η BMW Σειρά 3 ανεβαίνει στην τρίτη θέση του πίνακα ταξινομήσεων, κάτι που επιτυγχάνεται για πρώτη φορά από όχημα αυτής της κατηγορίας.

Ο πρώτος πετρελαιοκινητήρας άμεσου ψεκασμού της μάρκας κάνει το ντεμπούτο του στην 320d και η 318i εφοδιάζεται για πρώτη φορά με δύο αντικραδασμικούς άξονες. Από τεχνικής πλευράς, το πιο προηγμένο μέτρο για εξακύλινδρους βενζινοκινητήρες είναι η εισαγωγή του double VANOS. Η τεχνολογία αυτόματου και συνεχώς μεταβαλλόμενου χρονισμού των εκκεντροφόρων εισαγωγής και εξαγωγής, προσφέρει στον κινητήρα μία πιο πλούσια καμπύλη ροπής με μειωμένους ρύπους. Η πετρελαιοκίνητη 330d αποκτά ψεκασμό Common Rail για πρώτη φορά.

Το 2001, η BMW παρουσιάζει το σύστημα ελέγχου φορτίου χωρίς πεταλούδα γκαζιού Valvetronic που ελέγχει τη μεταβλητή βύθιση των βαλβίδων, αυξάνοντας την παραγωγή ισχύος και μειώνοντας τα επίπεδα κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων. Λίγο αργότερα, το Valvetronic μπαίνει στη μαζική παραγωγή.

Επιπλέον, η BMW παρουσιάζει ένα νέο σύστημα τετρακίνησης (FWD) για τα μοντέλα BMW Σειρά 3 Sedan και Touring. Το BMW xDrive λειτουργεί χωρίς συμβατικό σύστημα εμπλοκής (όπως για παράδειγμα μπλοκέ διαφορικά) και αντί αυτού χρησιμοποιεί πλήρως αυτόματη παρέμβαση πέδησης επιλεκτικά σε κάθε τροχό. Νέο χαρακτηριστικό είναι και η ευέλικτη κατανομή ισχύος μεταξύ εμπρός και πίσω τροχών. Ανάμεσα στα μοντέλα της τέταρτης γενιάς είναι τα Coupé και Cabrio που εγκαινιάζουν νέες τάσεις και διατίθενται τώρα με κινητήρα diesel, συνδυάζοντας έξυπνα την οδηγική απόλαυση, το στυλ και την πρακτικότητα.



2005: Η Πέμπτη Γενιά.

Η πέμπτη και τελευταία γενιά της BMW Σειράς 3 γιορτάζει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Ο συνδυασμός ισχυρών κινητήρων, δυναμικής και ποιοτικής οδηγικής συμπεριφοράς, υψηλής αισθητικής και καινοτόμου εξοπλισμού γνωρίζει επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Η στρατηγική εξέλιξης της τεχνολογίας BMW Efficient Dynamics, αποδεικνύει πώς η οδηγική απόλαυση μιας BMW Σειράς 3 μπορεί να συνυπάρχει με κορυφαία επίπεδα κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων.

Για παράδειγμα, όλοι οι βενζινοκινητήρες υιοθετούν τεχνολογία άμεσου ψεκασμού High Precision Injection, που χρησιμοποιείται στα εξακύλινδρα μοντέλα BMW Σειρά 330i και 325i και στις τετρακύλινδρες εκδόσεις των μοντέλων BMW 320i και 318i, με αποδοτικό πρόγραμμα καύσης φτωχού μίγματος. Στην BMW 335i, το σύστημα ψεκασμού συνδυάζεται με τεχνολογία TwinPower Turbo και πλήρως μεταβλητό έλεγχο βαλβίδων Valvetronic. Για βελτιστοποίηση του βάρους, η BMW χρησιμοποιεί αλουμινένιο στροφαλοθάλαμο ή έναν ακόμα ελαφρύτερο συνθετικό από μαγνήσιο και αλουμίνιο. Το Model Year 2010, όλοι οι κινητήρες πληρούν τις προδιαγραφές εκπομπών ρύπων EU5. Η BMW 320d EfficientDynamics Edition αποδεικνύεται μακράν το πιο αποδοτικό αυτοκίνητο της μεσαίας κατηγορίας.

Ο κινητήρας άμεσου ψεκασμού Common Rail τρίτης γενιάς παράγει 120 kW/163 bhp με μέση κατανάλωση μόλις 4,1 λίτρα diesel / 100 km στον Ευρωπαϊκό κύκλο δοκιμών. Το επίπεδο εκπομπών CO2 είναι περίπου 109 grams / km. Τέλος, όλα τα τρέχοντα μοντέλα της Σειράς 3 διαθέτουν σύστημα αναγεννητικής πέδησης (ανάκτηση ενέργειας στο φρενάρισμα), ενώ τα τετρακύλινδρα μοντέλα με μηχανικό κιβώτιο περιλαμβάνουν τη λειτουργία Auto Start Stop.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 36 ετών, η BMW επεκτείνει συνεχώς την ηγεμονία της στα μικρομεσαία σπορ αυτοκίνητα. Η BMW Σειρά 3 προβάλλει τη σπορ καταγωγή της σε διάφορες εκδόσεις και κατηγορίες επιδόσεων περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μοντέλο της κατηγορίας της. Ταυτόχρονα, η BMW αποδεικνύει συνεχώς το πρωτοποριακό πνεύμα και την καινοτόμο δύναμή της όχι μόνο με τους κινητήρες και τις τεχνολογίες της.

Η ιστορία επιτυχίας θα συνεχιστεί, καθώς η έκτη γενιά ετοιμάζεται για τη θεαματική της παρουσία. Είναι απλά θέμα χρόνου πότε η BMW Σειρά 3 θα καταρρίψει το επόμενο ρεκόρ πωλήσεων με τουλάχιστον 13 εκατομμύρια μονάδες.

-Τέλος Δελτίου Τύπου-



Το BMW Group

Το BMW Group είναι από τους πιο επιτυχημένους κατασκευαστές αυτοκινήτων και μοτοσικλετών σε όλο τον κόσμο με τις μάρκες BMW, MINI και Rolls-Royce . Σαν μία παγκόσμια εταιρία, το BMW Group λειτουργεί 24 μονάδες παραγωγής σε 13 χώρες και έχει ένα παγκόσμιο δίκτυο πωλήσεων σε περισσότερες από 140 χώρες.

Το οικονομικό έτος 2010, το BMW Group πούλησε 1.46 εκατομμύρια αυτοκίνητα και πάνω από 110,000 μοτοσικλέτες παγκοσμίως. Το κέρδος προ φόρων για το 2010 ήταν 4.8 δισεκατομμύρια ευρώ, με έσοδα που ανήλθαν στα 60.5 δισεκατομμύρια ευρώ. Στις 31 Δεκεμβρίου 2010, η εταιρία είχε παγκόσμιο έμψυχο δυναμικό περίπου 95.500 ατόμων.

Η επιτυχία του BMW Group ανέκαθεν βασιζόταν στη μακροπρόθεσμη συλλογιστική και υπεύθυνη δράση. Ως εκ τούτου, η εταιρία έχει δημιουργήσει οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητα σε όλη την αλυσίδα αξιών, ολοκληρωμένη προϊοντική ευθύνη και μία σαφή δέσμευση για τη διατήρηση των φυσικών πόρων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της.

Σαν επιστέγασμα των προσπαθειών του, το BMW Group κατέχει την πρώτη θέση στη βιομηχανία, στους Δείκτες Βιωσιμότητας Dow Jones τα τελευταία έξι χρόνια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...