Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΒΑΦΤΙΖΑΝ ΟΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ...


Επί πέντε χρόνια, από τον Ιούλιο του 2004 έως τον Ιούνιο του 2009, τέσσερα στελέχη του τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ αξιοποιούσαν τους νόμους και «βάφτισαν» κατάλληλα 800 έως 900 μηχανήματα έργων, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες τους να απαλλάσσονται από την καταβολή τελών κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει έσοδα της τάξης 120-135 χιλιάδων ευρώ τον χρόνο!
Το σύστημα αποκαλύφθηκε τυχαία το τελευταίο διάστημα όταν υπάλληλοι άνοιξαν... φάκελο προς την υπηρεσία όπου βρήκαν χαρτονομίσματα 1.000 ευρώ. Η υπόθεση παραπέμφθηκε αμέσως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών στον γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης. Το σχετικό πόρισμα, που
κοινοποιήθηκε προχθές στον Δημ. Ρέππα αλλά και στον εισαγγελέα, κάνει λόγο για «σοβαρή υπόθεση διαφθοράς» και κατηγορεί συγκεκριμένους υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων και τον αρμόδιο γενικό διευθυντή, για «παράβαση καθήκοντος, ψευδείς βεβαιώσεις, πλαστογραφίες μετά χρήσεως δημοσίων εγγράφων, απιστία περί την υπηρεσία, αντιποίηση αρχής, παθητική δωροδοκία, αναξιοπρεπή συμπεριφορά, καθώς και τρία πλημμελήματα»! Ειδικά ο προϊστάμενος, που είναι συνδικαλιστής στον χώρο της Ν.Δ. και διετέλεσε προϊστάμενος του υπηρεσιακού συμβουλίου τα τελευταία χρόνια, καταγγέλλεται ότι επί της θητείας του λειτούργησε «ένας μηχανισμός που δημιούργησε συνθήκες αυθαιρεσίας, αδιαφάνειας και συναλλαγής». Του καταλογίζεται ότι εισηγήθηκε προς τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ την έκδοση εγκυκλίου, με την οποία μηχανήματα «εξαιρέθηκαν από την πληρωμή ετησίων τελών χρήσης, παρανόμως και καθ' υπέρβαση αρμοδιότητας, χωρίς εξουσιοδότηση του νόμου».
Με βάση τον νόμο, ορισμένες κατηγορίες μηχανημάτων έργων ακριβώς όπως τα περονοφόρα, οι κυλιόμενοι οδοστρωτήρες και τα ερπηστριοφόρα, που λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους δεν κινούνται στους δρόμους αλλά μόνον στα εργοτάξια, απαλλάσσονται από την καταβολή τελών κυκλοφορίας. Με την εγκύλιο του 2006, η εξαίρεση επεκτάθηκε και στην πραγματικότητα περιέλαβε μηχανήματα που όφειλαν να καταβάλλουν τέλη.
Με βάση τη χθεσινή ανακοίνωση του γενικού επιθεωρητή, ο προϊστάμενος του υπουργείου κατηγορείται για:
* Προσπορισμό οφέλους τουλάχιστον σε τρίτους και απώλεια εσόδων για το Δημόσιο.
* Πλαστογραφία δημοσίων εγγράφων με τα οποία άλλαζε τους χαρακτηρισμούς των μηχανημάτων και τα απάλλασσε από την καταβολή τελών, χωρίς αυτοψία και εισήγηση.
* Αποδοχή, παρατύπως και εκτός ωραρίου, φακέλων με αιτήματα ενδιαφερομένων, που κατονομάζονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια το υπουργείο. «Λειτουργούσε ως διεκπεραιωτής», αναφέρει το πόρισμα και σημειώνει ότι είχε αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με υπάλληλο της νομαρχίας Κιλκίς.
Στο πόρισμα σημειώνεται ότι είχε δώσει εντολή στους υπαλλήλους της γραμματείας να μην ανοίγουν τους φακέλους που έφταναν με κούριερ και να τους παραδίδουν στον ίδιο. Εκτενής αναφορά γίνεται και στον υπάλληλο της νομαρχίας Κιλκίς, για τον οποίο σημειώνεται ότι «καταχράστηκε και εκμεταλλεύτηκε τη δημοσιοϋπαλληλική του ιδιότητα» για να εξυπηρετήσει «ιδιωτικά συμφέροντα του ιδίου ή τρίτων προσώπων» και ότι «λειτουργούσε ως διεκπεραιωτής», «νομιμοποιούσε και έθετε σε κυκλοφορία μηχανήματα έργων, βεβαιώνοντας ψευδώς την καταλληλότητά τους». Η δράση του, όπως υπογραμμίζεται, είχε φτάσει ώς τη Χίο. Το πόρισμα του καταλογίζει ότι είχε εκδώσει 1.600 άδειες, θεσπίζοντας μάλιστα και «διεκπεραιωτικά» που ήταν 1.000 ευρώ για μηχανήματα σε καλή κατάσταση και έφταναν ώς τις 10.000 ευρώ για προβληματικά. Επισκεπτόταν δύο φορές τον μήνα το υπουργείο με δικά του έξοδα, ενώ το 2009 απουσίαζε αδικαιολόγητα από την υπηρεσία του 136 ημέρες. Κατηγορείται επίσης για «παράβαση καθήκοντος, ψευδείς βεβαιώσεις, πλαστογραφίες μετά χρήσεως κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια».
Με απόφαση του υπουργού, ο γενικός διευθυντής παραπέμφθηκε στο ειδικό, διυπουργικό υπηρεσιακό συμβούλιο με αίτημα να τεθεί σε αργία. Οι υπόλοιποι τρεις διευθυντές θα κριθούν από το υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου Υποδομών. Επίσης, ανακλήθηκαν οι επίμαχες εγκύκλιοι και διατάχθηκε ο επανέλεγχος των μηχανημάτων που έχουν επωφεληθεί. Ξεκινά παράλληλα η διαδικασία για διασαφήνιση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τα μηχανήματα έργου.

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Η Γενική Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης και Λοιπών Εργων είναι μία από τις πέντε που λειτουργούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων. Προΐσταται πέντε διευθύνσεων, που έχουν αντικείμενο τις απαλλοτριώσεις, τις υπηρεσίες αποκατάστασης σεισμόπληκτων, τις ηλεκτρομηχανολογικές εφαρμογές και τα μηχανήματα έργων.
Ο γενικός διευθυντής, που παραπέμπεται στον εισαγγελέα με το πόρισμα του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, είχε επιλεγεί τον περασμένο Ιούνιο από το υπηρεσιακό συμβούλιο του τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Προηγουμένως και από το καλοκαίρι του 2004 ήταν διευθυντής στον τομέα των μηχανημάτων.
Ρεπορτάζ: Χαρά Τζαναβάρα (απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...