Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στη Spyker αντί 400 εκατ. περνάει η Saab


Ευτυχή κατάληξη είχε η διαπραγμάτευση μεταξύ της αμερικανικής General Motors, μητρικής της Saab, και της ολλανδικής Spyker, η οποία τελικά θα την αποκτήσει. Η σουηδική Saab μετά την πολύχρονη πορεία της δεν θα διαλυθεί, όπως πολλοί φοβούνταν, αλλά θα αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η αμερικανική GM την πωλεί αντί 400 εκατ. δολαρίων στη μικρή ολλανδική Spyker, η οποία κατασκευάζει λίγα αυτοκίνητα πολυτελείας.

Με τη Saab στα χέρια της, η Spyker αποκτά πρόσβαση στην ευρεία αγορά αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως, καταβάλλοντας τίμημα 74 εκατ. δολαρίων σε ρευστό και 326 εκατ. δολάρια σε προνομιούχες μετοχές. Πρόκειται για μετοχές στον νέο υπό δημιουργία όμιλο Spyker / Saab.

Η εν λόγω συμφωνία εξαγοράς προϋποθέτει και τη συγκατάθεση της σουηδικής κυβέρνησης, που καλείται να προσφέρει εγγυήσεις για δάνειο 400 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς τη Saab. Η εξαγορά αναμένεται να κλείσει τον Φεβρουάριο κι έτσι η Saab θα εξέλθει της διαδικασίας διάλυσής της.

Η Saab είναι ένα από τα τέσσερα εμπορικά σήματα της General Motors (Pontiac, Saturn, Hummer) τα οποία επιθυμεί να πωλήσει, ώστε να επικεντρωθεί σε εκείνα των Chevrolet, Buick, GMC και Cadillac. Οι τελευταίες εξελίξεις της πώλησης της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην ολλανδική Spyker θα συμβάλουν στο να διασωθούν πολλές από τις 3.500 θέσεις εργασίας στο κεντρικό εργοστάσιο της Saab στο Τρολχάταν της νοτιοδυτικής Σουηδίας.

Για την ιστορία υπενθυμίζεται ότι η πώληση της Saab δεν ήταν εύκολη, αλλά αποδείχθηκε ευκολότερη στη διεκπεραίωσή της από εκείνη της (γερμανικής θυγατρικής της GM) Opel, η οποία τελικά δεν τελεσφόρησε. Aρχικά είχε ενδιαφερθεί η επίσης σουηδική Κoenigsegg με την αρωγή της κινεζικής Beijing Automo-tive Industry Holding, αλλά αποσύρθηκαν το Νοέμβριο. Μέχρι την τελευταία στιγμή, η πώληση στη Spyker αμφισβητείτο. Παράλληλα με τη Spyker, ενδιαφέρον είχαν εκφράσει το αφεντικό της Φόρμουλα 1 Μπέρνι Εκλεστον μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια Genii Capital, μία επενδυτική ομάδα με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο της σουηδικής κυβέρνησης Γιαν Νίγκρεν και μία ακόμα επενδυτική ομάδα του προέδρου της Μerbanco Κρις Τζόνστον. Πάντως, η κινεζική Beijing Automotive Industry Holding απέκτησε αντί 200 εκατ. δολαρίων κάποια τεχνογνωσία από τη Saab για ιδία χρήση.

Η Saab προήλθε από την αεροναυπηγική Svenska Aeroplan και ιδρύθηκε το 1937. Το πρώτο όχημα παρήχθη το 1947, η General Motors την αγόρασε κατά το ήμισυ το 1990 και το 2000 την απέκτησε πλήρως.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...